www.jakpostavit.cz
Banner
Obecné informace
Dveře a okna
Elektro, zabezpečení
Fasáda, nátěry, tapety
Finance, hypotéky
Hydroizolace
Koupelny a toalety
Malé stavby, bazény
Nábytek
Obklady a dlažba
Kanalizace, voda
Ploty, brány, vrata
Podlahy, schody
Reality, domy, developeři
Sádrokarton
Spodní stavba
Střecha, komín
Topení, větrání, klimatizace
Vybavení, služby, práce
Zahrada
Zateplovací systémy
Zdi, stropy, překlady
Ostatní

Jak postavit: nejdůležitější znalosti - Kuchyně

Uspořádání prostoru

Při plánování si představte co budete v kuchyni dělat.
  • Vezmete jídlo - z lednice, spížní skříně
  • Jídlo někam položíte špinavé, zabalené, neoloupané, ...
  • Jídlo umyjete, rozbalíte, oloupete, nakrájíte...
  • Jídlo vaříte, smažíte, pečete, ...
  • Jídlo servírujete
Z toho vyplývá, že by měly jít za sebou následující zóny: zásobárna - odkládací prostor - dřez (u něj nejlépe koš a myčka) - odkaládací prostor - prostor na vaření (trouba, sporák, ...) - prostor na pokládání hotového jídla, ze kterého se pak bude nosit na stůl
a do toho ještě nezapomeňte, že tohle všechno má být v pomyslném trojúhelníku se součtem délky stran nejvýš tak 3m, abyste se moc nenalítali
přeju hodně štěstí při plánování, jestli to dokážete za těchto podmínek uspořádat, jste doří ;-)

Pracovní deska

  • Lamino (dřevotříska potažená laminátovou fólií) - klasika, levný, nejpraktičtější, teplý na dotek, můžete na něj dát horký hrnec, nedá se ale napojovat a mezi spoji budou spáry
  • Kámen - těžký, drahý, studený, pokud vám na něj spadne něco tvrdého, můžete ho odštípnout; můžete na něj dávat horké věci
  • Dřevo - sice pěkné, ale měkké, má problém s vodou i horkými věcmi, moc to nezachrání ani tvrdé laky
  • Desky z umělého kamene - odlijí je na míru bez potřeby napojení (tudíž bez spáry), na některé není možné dát horký hrnec
  • Nerez - je určený především pro profesionální kuchyně, ale začíná se prosazovat i v rodinných kuchyních, dávejte si pozor na povrchovou úpravu, jinak na něm budete vidět každou šmouhu
  • Další - například z dlaždic - to je především u zděných kuchyňských linek

Deska za kuchyňskou linkou

  • Většinou se dělá z keramických obkladů (dlaždiček)
  • Jako obklad můžete použít stejný materiál jako je na desce kuchyňské linky
  • Pro druhou variantu mluví to, že se lépe čistí.

Spotřebiče

  • Varná deska - Vyberte si, co komu vyhovuje. U mne vítězí plynová (dejte si pozor na železný rošt nad hořákem, spousta z nich je udělaná sice designově pěkně, ale hrnec vám z nich spadne), indukční potřebuje speciální nádobí a sklokeramická se mi špatně pomocí dotykových senzorů špatně ovládá
  • Myčka - Většinou je napojená na stejný odpad jako dřez. Dejte si pozor, aby vám do ní při vypouštění dřezu nevlítla špinavá voda.

Připomínky

Chcete něco doplnit? Chcete nám sdělit svoji zkušenost? Napište nám! Formulář pro zaslání emailu.
Stavební slovník: Nerozumíte nějakému stavebnímu pojmu? Podívejte se na jeho definici!
A, B, C, Č, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, Ř, S, Š, T, U, Ú, V, W, X, Z, Ž
Banner

admin MiK
Publikování nebo šíření obsahu WWW.JAKPOSTAVIT.CZ je výslovně zakázáno bez písemného souhlasu.